Hoe zorg je dat je plogs fijn kijken?

Ploggen is een fotoverhaal vertellen over je dag. Een soort stripverhaal-in-foto's. Maar dan anders.
Ploggen is een fotoverhaal vertellen over je dag. Een soort stripverhaal-in-foto's. Maar dan anders.

Hoe maak je zo'n fotoverhaal nu visueel aantrekkelijk?

Leuke foto's helpen natuurlijk, maar daar zeg ik elders al meer over. Waar ik het hier over wil hebben is het grotere geheel. 

Pagina's met veel foto's worden al snel een zooitje ongeregeld. En dat is vermoeiend om naar te kijken. Af en toe een beetje chaos is prima, maar als je wilt dat mensen regelmatig terugkomen op je plog zorg dan dat ze zich prettig voelen. Dat er een aangenaam voel van herkenning ontstaat zodra ze weer op je plog kijken. 

Wees dus lief voor je blogbezoeker en zorg voor consistentie. 

Er zijn heel veel manieren om dat te doen. Hier zijn wat eerste suggesties.

1. Beperk je tot één oriëntatie: liggend, staand of vierkant

Als al je foto's dezelfde oriëntatie hebben krijg je een veel rustiger beeld. En weten mensen precies wat ze kunnen verwachten. 

Vind je alleen liggend of staand te beperkend omdat je zowel flatgebouwen als treinen wilt kunnen fotograferen? Ga dan voor het relatief neutrale vierkant.

2. Gebruik altijd hetzelfde formaat

Dit is het soort consistentie waar zowel jij als de kijker blij van worden. Want jij weet precies wat voor formaat je foto's moeten hebben. En je lezer krijgt weer de gewenste rust, reinheid en regelmaat. 

Wil je niet met vaste oriëntatie werken? Kies dan een vast formaat voor de langste zijde. En houd je daaraan.

3. Zorg dat er een goed ritme zit in de beeld-tekst verhouding op je plog

Over sommige foto's wil je misschien meer zeggen dan anderen en dat is prima. Maar probeer het verschil tussen de hoeveelheid tekst onder of bij je foto niet teveel te laten variëren. Dus niet een foto met één regel en dan weer een foto met een heel essay eronder. 

Dat kan overigens wel als je je beperkt tot één foto per dag. Sowieso maak je het jezelf dan een stuk makkelijker. Maar gebruik je meerdere foto's probeer dan voor enige regelmaat te zorgen in de hoeveelheid tekst per foto op de pagina.

4. Beperk jezelf tot één of twee filters voor je foto's

Een geweldige creatieve beperking. Ideaal als je weinig tijd hebt maar toch op zoek bent naar een herkenbare en consistente stijl. Telkens hetzelfde filter gebruiken. Kleur of zwart-wit maakt niet uit, als het maar bij je past. 

5. Kill your darlings

Heel leuk als je 20 foto's hebt gemaakt op een dag. Maar willen mensen die echt allemaal zien? Wees selectief - dan houdt je het hanteerbaar voor jezelf én je bezoekers. 

Krijg je het nu al helemaal benauwd omdat je denkt dat jouw plog niet in een keurslijf past? Probeer het eens een paar dagen uit. Beperkingen kunnen enorm creatief maken.  In der Beschränkung zeigt sich der Meister.