Zo sta je altijd goed op de foto

Wat te doen als iemand je met een camera overvalt

Als je een fotograaf inhuurt om je te portretteren dan mag je rekenen op een foto waar je prachtig op staat. Maar als actieve ondernemer kan het je regelmatig overkomen dat iemand 'even snel' een foto van je wil maken. Bijvoorbeeld als je ergens spreekt, op een netwerkevent, congres, etc.

Hoe zorg je dan dat je er een beetje leuk op komt? Niet geforceerd zakelijk, maar ook niet al te lollig? En natuurlijk woest aantrekkelijk?

Dat doe je als volgt.

1. Laat je niet frontaal nemen

Zorg dat je niet recht van voren wordt gefotografeerd maar met een van je schouders schuin van voren. Draai je gezicht ook een klein beetje weg van de lens. In vaktermen heet dat een 'driekwart portret'. Dat laat je gelaatstrekken goed uitkomen en het indraaien van een schouder maakt je een stuk minder hoekig dan een frontale foto.

Let er wel op dat je je hoofd niet teveel verdraait, want dan krijg je allemaal rare nekplooien. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

2. Denk aan je kin

Houd je kin een klein beetje omlaag. Ja, echt! Bijna iedereen doet van nature zijn kin omhoog als 'ie op de foto gaat. Ook de mensen die niet eens een hint van een onderkin hebben. Niet doen, dat zorgt juist voor een onzekere houding. In vechtsporttermen: je opent je nek voor een aanval. Dat is niet wat je wilt.

3. Kies een ondergeschikte positie

Vraag de fotograaf om je een klein beetje van boven te fotograferen. Enorm flatteus. En als dat niet lukt dan in ieder geval recht van voren. Van onderen is af te raden tenzij je graag een foto wilt waarop je enorm veel autoriteit uitstraalt, zoals op de foto hiernaast.

Ben je lang of tref je een korte fotograaf? Vraag hem/haar even op een verhoging te gaan staan. Bijvoorbeeld een stoel, traptrede, podium, etc.

4. Vermijd de flits

Bedreigt iemand je met een een onflatteuze flits omdat er weinig licht is? Vraag ze dan om via het plafond of de muur te flitsen. Of, veel beter, bied aan om samen naar een plek te lopen waar wel veel licht is. Bijvoorbeeld bij een raam.

5. Probeer niet eens te poseren

Dan is er nog dat verschrikkelijke moment waarop ze de lens op je richten. Waarna je denkt 'waaaaah' en volledig verstijft.

Daar ga je als volgt mee om.

Laat het los. Probeer niet iets te maken, te projecteren, uit te stralen. Wees gewoon jezelf.

Adem diep in, en adem rustig uit. Dat laatste liefst zonder je schouders helemaal naar voren te laten zakken.

Kijk in dat zwarte gat en stel je voor dat je daar iets heel leuks of lekkers ziet. Je geliefde, een brownie, een tropisch eiland, dat lekkere ding uit de trein. Whatever works for you.

6. Ga achter de foto aan

Last but not least: vraag waar de foto's geplaatst gaan worden en of je een kopie kunt ontvangen. Wie weet komt er na al deze tips een super plaat uit waar je heel veel aan hebt.

Veel succes, en laat me vooral weten of deze tips jou helpen om beter in beeld te komen!

 

Wil jij weten hoe je aan een professionele profielfoto komt? Download dan dit handige gratis boekje met tips:

Klik hier voor het boekje.