Betere zakelijke video's maken? Kijk meer series op Netflix!

netflix-the-crown-bg-1.jpg

Vind je het lastig om te beginnen met zakelijke video? Of heb je het al geprobeerd, maar ben je niet tevreden over de video’s die je hebt gemaakt of hebt laten maken?

Dan heb ik de ideale oplossing. Het is leuk en makkelijk - en waarschijnlijk doe je het al.

Kijk meer series op Netflix.

JA. Je kunt naar je favoriete series kijken en ook nog productief zijn. Echt.  

Maar laten we eerst even kijken waarom de meeste zakelijke video’s zo belabberd zijn.

  1. er is geen enkele urgentie om überhaupt te kijken
  2. het is onduidelijk wat het doel is van de video
  3. na drie seconden verveel je je kapot

Hoe los je dat op? 

Kijk naar goede series op Netflix en leer van de pro’s. 

Ready? Pak een notietieblokje, je favoriete drankje en relax in je favoriete stoel. Kies een TV serie waar je aan verslaafd bent of was. En houd het volgende in je achterhoofd. 

Goede video’s bestaan uit in ieder geval deze onderdelen:

  1. opening: belofte/mysterie/intrige om te zorgen dat je gaat kijken
  2. midden: voldoende afwisseling/beweging en verdere beloftes of intriges zodat je blijft kijken
  3. einde: draadjes aan elkaar geknoopt, belofte ingelost, zodat je tevreden bent dat je hebt gekeken

Kies je favoriete serie en kijk hoe ze het doen. Begin met de eerste paar minuten en vraag je af:

Hoe zorgen ze dat je nieuwsgierig genoeg wordt om te blijven kijken? Hoe krijgen ze je aandacht? Wat beloven ze je, welke wortel houden ze je voor?

Screen Shot 2017-12-15 at 13.31.52.png
De eerste aflevering opent met een zwart scherm en gerochel. Je bent als kijker meteen nieuwsgierig. Wie hoest daar? En hoe erg is het?

De camera zwenkt langzaam richting een deuropening. We kijken naar de rug van een man die dubbel gevouwen is van het hoesten. Intrigerend. Nu willen we nog meer weten. Wie is deze man? En hoe loopt dit af? (spoiler: niet goed).
— Netflix - The Crown - S1A1

Hoe werkt dit bij jouw serie? Hoe trekken ze je de beeldbuis in? Pak je notitieboekje erbij en schrijf het op (of pak je Netflix Bingo kaart erbij - onderaan dit blog lees je hoe je daaraan komt). 

Kijk nu naar een paar minuten van het midden van je serie.

Hoe zorgen ze dat de boel in beweging blijft? Hoe houden ze je aandacht vast en zorgen ze dat je niet je telefoon gaat checken op berichten of een of ander verslavend spelletje gaat spelen? Hoe laten ze je ogen aan het scherm plakken? 

Leer en noteer!

Screen Shot 2017-12-15 at 13.33.37.png
In The Crown blijft alles voortdurend in beweging. Niet alleen heb je elke paar seconden een ander shot - het verhaal schakelt ook voortdurend tussen verschillende locaties, karakters en verhaallijnen. Het staat nooit meer dan een paar seconden stil. Bovendien worden er genoeg problemen en complicaties getoond om te zorgen dat jij wilt weten hoe het afloopt.

Die constante verandering van het beeld zorgt dat de kijker niet verveeld raakt. Maar dat is niet het enige: het zorgt ook dat je je verhaal heel interessant kunt maken door het vanuit verschillende perspectieven te vertellen. 
— Netflix - The Crown - S1E1

Als je ruim de tijd hebt leun dan nu achterover en geniet van de rest van de aflevering. Heb je haast, spoel dan door naar de laatste minuten. 

Wat gebeurt er aan het einde? Welke verhaallijnen worden aan elkaar geknoopt? Welke problemen opgelost? Wie vinden elkaar? Wat is voor eeuwig verloren? Wat hebben de hoofdrolspelers geleerd?

Screen Shot 2017-12-15 at 13.29.11.png
De eerste aflevering van The Crown eindigt met een scene in de natuur. De koning jaagt met zijn gezelschap op eenden. Weer die hoest. Niet alleen is de cirkel daarmee rond (zie de opening) - we weten nu ook dat zijn einde onvermijdelijk is. 

Door deze scene heen zien we shots van de jonge Elizabeth die de kamer van haar vader binnenloopt en achter het bureau gaat zitten. Ze begint door te krijgen welk een zware taak haar wacht. 

Door deze relatief eenvoudige scenes krijgen wij als kijker een voorbode van wat er gaat komen. En inmiddels geven we genoeg om de karakters om te willen weten hoe het afloopt. Hoe lang gaat de koning het volhouden? En is zij er wel klaar voor om het stokje over te nemen?
— Netflix - The Crown S1A1

Stel jezelf na het kijken van de laatste paar minuten van je favoriete serie de volgende vragen. 

Wat voor emoties roept het einde op? Hoe voel je je na het kijken?

Is alles opgelost, helder, duidelijk? Heb je iets geleerd? Ben je wijzer geworden? 

Is er misschien een cliff-hanger die zo goed is dat je door moet blijven kijken ook al is het 2 uur ’s nachts en heb je morgen om 7 uur ’s ochtends een meeting? Leer en noteer. Weer. 

Gefeliciteerd! Je hebt Netflix gekeken en je bent ook nog ongelooflijk productief geweest. 

Nu hoef je al deze inzichten en kennis alleen nog maar te vertalen naar je eigen video’s. 

Hoe?

1. Zorg dat ze een briljante opening hebben

Beloof de kijker iets waardoor zij haar kostbare tijd wil opofferen om naar jouw filmpje te kijken. Voorbeelden van zakelijke beloftes zijn: een waardevolle tip of ‘how to’, een exclusief kijkje achter de schermen, unieke inzichten, geweldig entertainment (als je heel mooi/leuk/geestig bent), etc.

2. Zorg dat het midden niet dood valt maar in beweging blijft

Geen talking heads langer dan 10 seconden in beeld  (tenzij entertaining, zie hierboven). Voeg liever relevante extra footage, foto’s, illustraties of text toe om de boel interessant te hoeden. Daarbij: houdt het KORT. Alsjeblieft. Meestal is 30 seconden meer dan genoeg. Niemand heeft tijd over. 

3. Zorg voor een sterk einde

Nee. Dat is niet een ‘The End’ plaatje - tenzij je bekend staat om je ironie. Voor een geweldig einde heb je een oplossing nodig. Waardevolle informatie of kennis. Inspiratie (‘ja ik ga het doen!’). Of de voldoening van geweldig vermaak. 

Het belangrijkste: maak je belofte uit het begin van je video waar. Dan zorg je voor voldoening en tevredenheid bij je kijker - en bouw je ook nog eens een betrouwbaar imago op. Waardoor ze wellicht je volgende filmpje ook gaan bekijken. 

Zin om nog meer te leren? Pak er een andere serie bij en doorloop de stappen opnieuw. 

B I N G O !.png

Nog leuker: ga bingo spelen. Op deze pagina vind je een uitgebreide begrippenlijst, een Netflix bingo kaart en drie video's waarin ik je door mijn eigen favoriete serie heen praat. 

En wil je graag live leren hoe het werkt, zakelijk video maken? Met je smartphone? Meld je dan aan voor een workshop op een video-genieke plek in Rotterdam. Hier lees je wanneer de eerstvolgende workshops plaatsvinden. 

Nee, je mag dit artikel niet kopiëren of zomaar doorplaatsen. Je mag het wel delen (graag zelfs!) of me een vriendelijk mailtje sturen als je het wilt herpubliceren op je drukbezochte, immens populaire website.